Valentinovo – praznik zaljubljenih je v znamenju romantičnih voščilnic, cvetja in majhnih daril. Lahko pa je tudi sladek in okusen. Navsezadnje vsi vemo, da ljubezen gre skozi želodec! Kaj če bi letos svojo ljubljeno osebo presenetili s sveže pečenim makovim rogljičkom in ga postregli z dišečo kavo kar v posteljo?
Se boste odločili za klasični ali lažji recept?
Da bi vam olajšali peko, smo pripravili tri najbolj priljubljene recepte. Izbirate lahko med klasičnim receptom, fitnes različico ali veganskim makovim rogljičkom, ki ne vsebuje nobenih živalskih sestavin. Ne pozabite na praktične in hkrati elegantne pripomočke, kot so kuhinjske prijemalke in kuhinjske krpe. Kakovostna prijemalka vas bo zaščitila pred opeklinami, testo pa bo pod čisto krpo lepo vzhajalo.
Sladek makov rogljiček – klasična različica
Sestavine:
- 20 g svežega ali suhega kvasa
- 4–5 žlic kristalnega sladkorja
- 400–500 g gladke moke
- 200–250 ml mlačnega mleka
- 1 rumenjak
- ščep soli
- 70 g stopljenega masla
- ščep vanilije (neobvezno)
- 1–2 stepena beljaka za premaz
- mleti mak za okras
Postopek: Iz malo mleka, kvasa in ščepca sladkorja pripravite kvasec. Ko je pripravljen, ga zmešajte z ostalimi sestavinami in zgnetite testo. Testo naj vzhaja približno eno uro, dokler ne podvoji volumna. Nato ga razdelite na 10 delov in pustite vzhajati še 20–30 minut. Nato razvaljajte vsak kos v obliko trikotnika in zvijte v rogljiček. Pekač obložite s papirjem za peko, rogljičke položite nanj in pokrijte s čisto kuhinjsko krpo. Pustite vzhajati še pol ure. Pečico segrejte na približno 180 °C. Pred peko premažite s stepenim beljakom in posujte z makom. Pecite 15–20 minut.
Makov rogljiček iz pirine moke – bolj zdrava različica
Sestavine:
- 20 g svežega kvasa
- 30 g trsnega ali kokosovega sladkorja
- 250 g polnozrnate pirine gladke moke
- 70 g mlačnega mleka
- 1 BIO jajce
- 2 čajni žlički olivnega olja
- ščep himalajske ali klasične soli
- 1–2 stepena beljaka za premaz
- mleti mak za okras
Postopek: Moko zmešajte s kvasom in soljo. V sredini naredite vdolbino, dodajte jajce, olivno olje in sladkor. Postopoma primešajte tekočo mešanico in nato postopoma dodajajte mlačno mleko. Dobro pregnetite in pustite pokrito s čisto kuhinjsko krpo vzhajati eno uro. Ko testo podvoji volumen, nadaljujte kot pri klasičnem receptu.
Domači veganski makov rogljiček
Sestavine:
- čajna žlička suhega kvasa
- 50 g trsnega sladkorja ali drugega sladila po izbiri
- 250 g polnozrnate pirine gladke moke (lahko tudi kombinacija)
- 125 g mlačnega mandljevega mleka ali drugega rastlinskega mleka
- 50 g repičnega olja
- ščep himalajske ali klasične soli
- ščep mlete vanilije (neobvezno)
- čajna žlička cikorijevega sirupa
- mleti mak za okras
Postopek: Zmešajte moko, sladkor, sol, vanilijo in kvas. Mlačno rastlinsko mleko in olje prilijte k suhim sestavinam. Zamesite testo, potresite ga z moko in pokrito s kuhinjsko krpo pustite vzhajati vsaj eno uro. Vzhajano testo razdelite na enako velike dele. Vsak kos razvaljajte v obliko trikotnika. Razvaljano testo zvijte od širše strani proti vrhu. Konce rogljička rahlo upognite navznoter. Nato rogljičke prestavite na pekač, obložen s papirjem za peko, ponovno jih pokrijte s krpo in pustite vzhajati še eno uro. Vzhajane rogljičke premažite s stepenim rastlinskim mlekom skupaj s sirupom, posujte z makom in pecite v predhodno segreti pečici na 180 °C. Pecite 15 do 20 minut.